Trompet

De trompet is een blaasinstrument van de familie der koperblazers, waarbij het geluid ontstaat doordat de lippen die tegen het mondstuk geplaatst worden, met de adem in trilling worden gebracht.

Een blaasinstrument is een muziekinstrument waarmee geluid voortgebracht wordt door lucht te blazen in of over het instrument. De toon ontstaat doordat de lucht die geblazen wordt in of over het mondstuk aan het ene uiteinde van een resonator, meestal een klankbuis, de luchtkolom in de resonator in trilling brengt. De effectieve lengte van de resonator bepaalt, samen met de blaastechniek, de toonhoogte van de voortgebrachte toon.

Het op de juiste manier aanblazen van een blaasinstrument is essentieel voor een goede toon en klank. Voor het blazen is vaak een zekere druk nodig (ademsteun genoemd) en het op de juiste manier gebruiken van de lippen om de luchtstroom te sturen of tot trilling te brengen. (bron: wikipedia)

Weet je wie heel goed trompet kan spelen? Tibor Dieters, 16 jaar, woont in Amsterdam. Tibor is geboren met een armbeperking. Als je op de deze link klikt, kun je hem zien en horen spelen.

Lijkt het je leuk om trompet te leren spelen, overleg met je ouders en informeer dan bij de plaatselijke muziekschool naar de mogelijkheden.